به گزارش میمتالز، مجتمع معدن سرب و روی مهدی آباد با دارا بودن ذخایر قابل توجه، یکی ازبزرگترین معادن سرب و روی جهان است که مطابق قانون معادن به عنوان معدن بزرگ شناخته شده و پروانه بهره برداری آن به نام ایمیدرو میباشد. همچنین احداث کارخانجات روی همراه با محصولات جانبی کنسانتره سرب و روی و تجهیزات باطله برداری معدن در دستور کار قرار دارد.
باوجود چنین شرایطی که بر این معدن حاکم است برخی از کارشناسان و اهل فن بر این اعتقاد هستند که این معدن اسیر رانت بازی و سوداگری شده و معدنی با ارزش ۲۰ میلیارد دلار معطل مانده و براساس ظرفیت هایش کار نمیکند.
خبر دیگری هم حاکی براین بود که از این معدن فرار بار صورت میگیرد و اعضای کنسرسیوم هرکدام سلیقهای کار میکنند که این هم به ادامه کار ضربه زده است. به اعتقاد برخی، عدم نظارت ایمیدرو از زمان تاسیس تا کنون مهمترین عاملی است که باعث به وجود آمدن سوء استفادههایی از این معدن شده است.
معاون امور معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات در خصوص فرار بار از معدن سرب و روی مهدی آباد گفت: سرب و روی مهدی آباد در واقع به عنوان یک معدن بزرگ بهره برداری اش متعلق به سازمان ایمیدرو است، ولی یکسری شرکت خصوصی هم در این میان به عنوان پیمانکار در این مجتمع حضور داشتند.
این یک خبر تحقیق نشده و نادرست است که گفته اند فرار بار از معدن مهدی آباد صورت میگیرد
امین صفری افزود: من نمیدانم منشا این خبر کجا بوده است؟ اما این یک خبر تحقیق نشده و نادرست است که گفته اند فرار بار از معدن مهدی آباد صورت میگیرد.
وی خاطر نشان کرد: به مدیریت سرب و روی مهدی آباد پیشنهاد شده است که یک تور رسانهای برای معدن بگذارند تا تمامی مطبوعاتیها ببینند این خبر کاملا غیر واقعی است و اصلا فرار بار از این معدن صورت نمیگیرد.
صفری تاکید کرد: این معدن طی سالهای اخیر نسبت به بسیاری از پروژههای معدنی و با مقایسه با شرایط کنونی کشور پیشرفتهای خوبی داشته است به خصوص که شرکتهای خصوصی هم در کنار شرکت دولتی باهم کار میکنند.
مدیر سابق مجتمع سرب و روی مهدی آباد اظهار کرد: این پروژه یکی ازبزرگترین پروژههای روی کشور است؛ که بعد از دهها سال غیر فعال بودن چند سالی است کارش را مجددا شروع کرده و حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. باید این معدن را رسانهها از نزدیک ببینند و فعالیتهای خوب آن را بازتاب خبری بدهند.
صفری خاطر نشان کرد: معدن سرب و روی مهدی آباد دو بخش دارد. یکی بخش سولفیدی و دیگری بخش اکسیدی است. عیار معدن هم به قدری پایین است که قابل حمل به جاهای دور نیست؛ بنابراین از نظر اقتصادی اصلا به صرفه نیست. برای همین امکان ندارد که خروج بار از آنجا اتفاق بیافتد.
به گفته وی؛ اگر خروج بار از این معدن به صرفه بود که طی سالهای اخیر شرکتهایی که در استانهای دیگر مانند زنجان که کارخانههای سرب و روی دارند آنها میآمدند این مواد را میخریدند. پس این مساله میسر نشده است. زیرا عیار مواد پایین است و اصلا این مساله اقتصادی نیست.
او تصریح کرد: مساله دوم این که واگذاری این معدن به صورت مناقصهای بوده و بیش از ۹۰ درصد آن به مناقصه گذاشته شده است لذا اگر شرکتی بیایید با سرمایه گذاری در بخشهای باطله برداری، ساخت کارخانه، تامین زیرساختهایی مثل آب و برق که هرکدام از اینها یک پروژه سنگین بود فعالیت کند. به خاطر بزرگی کار، چندین سرمایه گذاری چیزی حدود ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری در این معدن انجام داده اند. البته فقط برای فاز اول و دوم حدود ۳۰۰ میلیون دلار سرمایه نیاز بود تا بتوانند از ۹، ۰ درصد پروژه بهره برداری کنند و در نهایت هم بخش کنسانتره را به بهره برداری برسانند.
صفری تاکید کرد: در حال حاضر با سرمایه گذاریهایی که صورت گرفت، کار در حال انجام است و ۹۰ درصد هم پیشرفت فیزیکی داشته است. فاز اول این معدن بزرگترین پروژه سرب و روی کشور است. یعنی از این فازهای اولی نیست که الکی باشد. یعنی قرار است بزرگترین کارخانه روی کشور باشد که امسال قرار است افتتاح شده و به بهربرداری برسد.
وی تصریح کرد: مابقی به درخواست سایر کارخانجاتی که اطراف همین معدن هستند قرار است از کنار این معدن خوراک خودشان را تامین کنند. اما فقط کارخانجات اطراف میتوانند خوراک تامین کنند. زیرا برای جاهای دور ارسال بار اصلا صرفه اقتصادی ندارد.
مدیر سابق مجتمع سرب و روی مهدی آباد ادامه داد: برای کارخانههای دیگر هم ازطریق ایمیدرو مزایده گذاشته میشود که هر کارخانهای خواست بخش کوچکی را در اختیار بگیرد. مثلا اگر قرار است سالانه ۷ میلیون تن خوراک دهی کند تا سقف ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن هم بتوانند به مزایده گذاشته شود تا کارخانههایی که اطراف معدن وجود دارند بتوانند از این مواد برای کارخانجاتشان استفاده کنند؛ که به نظر این کار درستی بود تا انحصار ایجاد نکند.
اخباری که در خصوص فرار بار از معدن سرب و روی مهدی آباد گفته شده کاملا تحقیق نشده و غیر موثق است. البته به نظرمی رسد درج چنین اخباری یکسری سوگیریهایی را به همراه دارد و ممکن است حاشیه سازیهایی در این رابطه صورت گرفته باشد
صفری تاکید کرد: بنابراین اخباری که در خصوص فرار بار از معدن سرب و روی مهدی آباد گفته شده کاملا تحقیق نشده و غیر موثق است. البته به نظرمی رسد درج چنین اخباری یکسری سوی گیریهایی را به همراه دارد و ممکن است حاشیه سازیهایی در این رابطه صورت گرفته باشد.
علی باغبان، مدیر راهداری و حمل و نقل مهریز در خصوص دغدغههای مرتبط با حمل بار از مهدی آباد گفته: اداره راهداری و حمل و نقل جادهای مهریز برای جلوگیری از فرار بار از معدن مهدی آباد شرکت حمل و نقل را در محل معدن مستقر کرده و با صدور بارنامه از بروز تخلف در این معدن جلوگیری میکند.
به گفته وی؛ درحال حاضر برای ارایه خدمات مطلوب ۴۰ نیرو در این اداره مورد نیاز است.
سیف الله آراسته، نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران گفت: یکی از مشکلات اساسی که در معدن سرب و روی مهدی آباد و بسیاری از معادن دیگر ایران وجود دارد این است که متاسفانه معادن بیشتر بار سیاسی دارند تا این که اقتصادی باشند بنابراین همین مساله ضربات جبران ناپذیری را بر پیکره معادن وارد کرده است.
متاسفانه معادن بیشتر بار سیاسی دارند تا این که اقتصادی باشند بنابراین همین مساله ضربات جبران ناپذیری را بر پیکره معادن وارد کرده است
وی افزود: وقتی معادن به دست افراد سیاسی سپرده میشوند بزرگترین مشکلی که به وجود میآید این است که این افراد از تخصص و سواد کافی برای پروژههای معدنی برخوردار نیستند و همین غیر تخصصی بودن، معادن را دچار مشکلاتی مانند فعال نبودن یا فرار بار از معادن میکند.
آراسته تاکید کرد: هیچ کدام از وزرایی که در راس کار آمده اند فعالین بخش معدنی و صنعتی نبوده اند. بلکه اینها افرادی سیاسی بوده اند که وارد این بخش شده اند. این مساله متاسفانه بزرگترین مشکلی است که درحال حاضر گریبان فعالین اقتصادی کشور درهر زمینهای را گرفته است.
وی تاکید کرد: باتوجه به مشکلاتی که در معادن مختلف ایران به وجود آمده رییس جمهور باید افرادی را برای صدرات بخش صنعت و معدن و تجارت معرفی کند که سابقه فعالیت صنعتی و معدنی داشته باشد و بتواند از تجربیاتش در ادراه معادن و پیشرفت و بهره وری آنها استفاده کند. اصلا فردی که تخصص کافی ندارد چطور میتواند مدیریت درستی داشته باشد؟ در نتیجه همین مساله، فرار بار و مشکلاتی از این دست در معادن به وجود میآید.
به گفته آراسته؛ باید شرایطی فراهم شود که برای پیشرفت فعالیتهای معدنی و سودآوری شان با تشکلهای صنعتی و معدنی مشورت کنند و نظریات آنها را جویا شوند تا در نتیجه بتوانند بهترین تصمیمها و راه حلها را اتخاذ کنند.
سبحان میرزایی کارشناس حوزه معدن نیز در این رابطه گفت: وقتی پای یکسری از نهادها به معادن بزرگی مثل مهدی آباد باز میشود متاسفانه آنها به دلایل مختلفی که هنوز هم برای بسیاری سوال است و علت آن مشخص نیست مانع ادامه کار در این گونه معادن میشوند.
وقتی پای یکسری از نهادها به معادن بزرگی مثل مهدی آباد باز میشود متاسفانه آنها به دلایل مختلفی که هنوز هم برای بسیاری سوال است و علت آن مشخص نیست مانع ادامه کار در این گونه معادن میشوند
وی افزود: نکتهای که باید به آن توجه کنیم و سوالی که مطرح میشود این است که اصلا سود چه کسانی از این معدن منتفع میشوند. برخیها اجازه پیشرفت در کار معدن را نمیدهند و نمیخواهند معدن با پتانسیل واقعی خودش کار کند. باید دید این مساله به چه دلیلی به وجود آمده؟ چه کسانی از فعالیت نکردن معدن مهدی آباد سود میبرند؟ چرا برخی میگویند فرار بار از این معدن صورت میگیرد؟ آیا کسی دنبال سهم خواهی از این معدن است؟ و، چون سهمی از این معدن نمیبرد اجازه نمیدهد معدن کارش را به خوبی انجام دهد. تمامی اینها سوالات بی جوابی است که در خصوص این معدن مسوولین باید جوابگو باشند.
چندی پیش یوسف مرادلو، رییس انجمن تولیدکنندگان سرب و روی ایران گفته بود: متاسفانه کنسرسیوم معدن مهدی آباد به یک شرکت فامیلی تبدیل شده و اعضای تخصصی کنسرسیوم کلک خورده و حذف شده اند.
به گفته وی؛ دولت باید مطالعه کند و ببیند اهداف اولیه این واگذاری چه بوده؟ و چه شده است؟
منبع: تحلیل بازار